Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 (312) 468 68 50 - 51
 
Kolesterol

Kolesterol Düşüklüğü Nedir? Nasıl Olur?

Bilindiği gibi toplumda en çok kolesterol yüksekliği konuşulur, risklerinden bahsedilir. Bunun en önemli nedeni damar sertliğine ve buna bağlı olarak da kalp krizi ve felç riskinin artmasına neden olmasıdır. Peki, kolesterol düşüklüğü ne yapar? Şimdi bu durumu gözden geçirelim.

Düşük kolesterol yaygın bir sorun değildir. Ancak varlığı bazı ciddi sağlık sorunlarını işaret edebilir. Peki kandaki hangi seviyesine düşük denebilir? Bu durumu anlatmak için kolesterol nedir, kısaca hatırlatmak istiyorum.

Kolesterol kanımızda bulunan yağ benzeri bir maddedir. Aslında vücudumuz için gereklidir. Hücrelerin, hormonların ve bazı vitaminlerin yapılmasında rol oynar. Bunun için normal seviyelerde olması lazımdır. Fazlası zararlıdır. Kolesterol suda çözünmediği için kanda tek başına dolaşamaz. Karaciğerde yapılan lipoprotein dediğimiz bazı maddelere bağlanarak kanda dolaşır.
Lipoproteinlerin iki türü vardır:

  • Düşük yoğunluklu lipoproteine bağlanarak dolaşan kolesterol (LDL): Bu kolesterol türü atardamarların duvarlarında birikerek damar sertliğine neden olur. Halk arasında kötü kolesterol olarak da adlandırılır. Vücudumuzda dolaşan kolesterolün önemli bir kısmı LDL’den oluşur.
  • Yüksek yoğunluklu lipoproteine bağlanan kolesterol (HDL): Buna iyi kolesterolde denir. Kandaki kolesterolü dokulara taşır. Bir şekilde kötü kolesterlün dolaşımdan atılmasına yardımcı olur.

Bu iki kolesterolün toplamı kanda ölçülen kolesterol miktarını verir. İdeal kolesterol düzeyi 200 mg/dl’nin altında, 150 mg/dl civarında olmalıdır. Kötü kolesterol olan LDL ise 100 civarında olursa iyi olur. Bu seviyeler kalp krizi riskinin düşük olduğunu gösterir.

Total kolesterolün 120 mg/dl, LDL’nin de 50 mg/dl’den az ölçülmesine düşük kolesterol denir. Bazı insanlarda herhangi bir hastalık olmadan da kolesterol düşük olabilir.

   

Düşük Kolesterole Yol açabilen Hastalıklar:

  • Nadir görülen bazı genetik bazı hastalıklarda kolesterol düşük olabilir.
  • Yetersiz beslenme sonucu kolesterol çok düşük olabilir. Özellikle malabsorbsiyon dediğimiz beslenme bozukluğu durumlarında yağ yeteri kadar emilemez, buna bağlı kolesterol düşebilir.
  • Ağır kansızlık durumlarında.
  • Fazla çalışan tiroid hastalığında.
  • Karaciğer hastalıklarında.
  • Bazı enfeksiyon türlerinde, özellikle Hepatit C hastalığının seyri sırasında.
  • Ağır hastalıklarda.
  • Bazı kanser türlerinde.

Kolesterol düşüklüğü büyük ölçüde kişinin hayatında risk oluşturmaz. Ancak aşağıda yazdığım bazı durumlarda kolesterol düşüklüğünün rolü olabileceği söylenmektedir. Ancak tam olarak ispatlanmamıştır.

  • Kaygı ve endişeli bir kişilik yapısına yol açabilir
  • Depresyona neden olabilir.
  • Beyin kanamasına neden olabileceği söylenmiştir, ama kesin değildir.
  • Kansere neden olabileceği ileri sürülmüştür, ama ispatlanmamıştır.
  • Gebelerde erken doğum ve düşük doğum ağırlığına neden olabileceği ileri sürülmüştür.

Çok düşük kolesterolün vücuttaki etkisi hakkında çok fazla soru vardır. Bu konuyla uğraşan uzmanlar daha çok araştırma yapılması gerektiğini söylemektedirler.

   

Düşük Kolesterol Tedavisi Nasıl Olur?

Öncelikle bir nedeni var mı, o araştırılmalıdır. Bir neden bulunup tedavi edilirse düşük kolesterol normale gelebilir. Düşük kolesterol tedavisi için A, D, E ve K vitaminleri kullanılmıştır. Ancak etkileri tartışmalıdır. Ayrıca fazla vitaminlerin, yağ dokusuna yapışarak uzun süre vücutta kalabileceği ve zararlı olabileceği unutulmamalıdır.

Düşük kolesterol hiçbir belirti vermez, sadece kan testi ile tanısı konulur. Yılda bir kez kanda yağları ölçtürmek faydalı olabilir.

 

Kolesterol Hakkında Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 (312) 468 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara