Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 (312) 468 68 50 - 51
 
Kolesterol

Kolesterol cinselliği etkiler mi?

Cinsellik dediğimiz zaman iki şey anlaşılır: Birincisi cinsel arzu dediğimiz libidodur. Hem erkek ve hem de kadında önemlidir. İkincisi ise erkeklerde penisin sertleşmesiyle, kadınlarda cinsel organlarda olan değişiklikler akla gelir.

Toplumda cinsellik denildiği zaman daha çok erkeklerdeki penis sertleşmesi akla gelmekte, sertleşmedeki problemler daha fazla tartışılmaktadır. Hâlbuki kadın cinselliği de önemlidir, bu konudaki problemlerin çözümü için de uğraşılmalıdır. Ancak en sık görülen ve erektil disfonksiyon (ED) olarak adlandırılan erkeklerdeki sertleşme problemiyle konuya başlamak istiyorum.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir sorun olan penis sertleşme probleminde kolesterolün de rolü vardır. Şimdi aklınıza gelecek, alakasız iki sorun arasında nasıl bir ilişki olabilir ki? Bu soruyu sormakta haklısınız. Şimdi açıklamaya çalışalım.

Ereksiyon dediğimiz penisin sertleşmesi ve uzaması, bir cinsel uyaran sonucunda penis damarlarının gevşemesi ve penis gövdesine kan dolması sonucunda oluşur. Bu gevşemeyi sağlayanda vücudumuzdan salgılanan bazı kimyasal maddeler ve hormonlardır. Kolesterol ise damarlarda birikerek damar sertliği dediğimiz plakların oluşmasına neden olur. Bu plaklar nasıl kalp ve beyin damarlarını tıkıyorsa, genital bölgedeki damarlarla penis damarlarında da tıkanıklıklara yol açarak kan akımını engeller. Bu nedenle penis damarları gevşeyemez, kan dolumu olmaz ve sertleşme problemi gelişir. Yüksek kolesterol ayrıca damarların gevşemesini sağlayan nitrik oksit denilen bir maddenin salınmasını da azaltarak olumsuz etki yapar.

Yüksek kolesterol erkeklik hormonu dediğimiz testosteron üretimini de azaltır. Testosteronun en önemli kaynağı testislerdir. Testis damarlarında oluşan plaklar, yani damar sertliği hücrelerdeki testosteron oluşumunu ve salgılanmasını azaltır.

Yüksek kolesterol testosteron salınmasını azaltarak ve başka yollarla erkeklerde cinsel arzuyu, yani libidoyu da azaltabilir.

Cinsel işlev bozukluğundan şikâyet eden kadınlarda da altta yatan bir tıbbi problem olup olmadığı araştırılmalıdır. Kadınlarda görülen yüksek kolesterolün cinsel organlardaki, vajinadaki yağlanmayı ve salgılanmayı azaltarak ağrılı cinsel ilişkiye neden olduğuna dair görüşler vardır.

Yüksek kolesterol tedavisiyle sertleşme problemi yaşayan hastalar yarar görürler. Özellikle Akdeniz tipi beslenme denilen, yağdan fakir, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmenin erektil disfonksiyona (ED) iyi geldiği gösterilmiştir. Büyük tartışma kolesterol ilaçları konusundadır. En çok kullanılan statinlerin sertleşmeye olumlu geldiği konusunda çalışmalar olduğu gibi, olumsuz olduğu konusunda da görüşler vardır. Yalnız 2015 yılında yapılan büyük bir çalışmada statinler ile sertleşme problemi arasında bir ilişik bulunmadığı belirlenmiştir. Benim görüşümde kolesterol ilaçlarının erektil disfonksiyon, yani sertleşme problemine neden olmadığı yönündedir. Bu nedenle hayati öneme sahip olan bu ilaçların doktora sorulmadan bırakılması doğru değildir.

   

Kolesterol Hakkında Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 (312) 468 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara