Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 (312) 468 68 50 - 51

Kuruyemiş ve Hipertansiyon

Kuruyemiş ve Hipertansiyon

Dünyada ve ülkemizde yaygın olarak tüketilen kuruyemişlerin faydalı olduğuna dair çok sayıda araştırma yayınlanmaktadır. En çok ağaç kuruyemişleri olan fındık, ceviz, çam fıstığı, antep fıstığı, kaju tüketilmektedir. Kuruyemişler arasında bulunan yer fıstığı ise baklagil olarak sınıflandırılmasına karşın, ağaç yemişlerine benzer besin profiline sahip olduğu için ağaç kuruyemişleri arasında sayılmaktadır.

Yaklaşık otuz yıldan beri ağaç kuruyemişlerinin sağlığa olan etkisi araştırılmaktadır. Cevizle başlayan bu araştırmalar sonucunda kuruyemişlerin kalp ve damar sağlığına olumlu etkisi gösterilince tüm dünyada tüketimleri artmış ve artmaya devam etmektedir.

Kuruyemişler kolesterolü düşürür, bulaşıcı olmayan hastalıkların çoğunda da faydalı etkileri olduğu gösterilmiştir. Fındık gibi enerji içeriği yüksek olan kuruyemişlerin şişmanlatıcı etkisi olduğuna dair yaygın inanış vardır. Yapılan büyük çalışmalarla bu inanış çürütülmüştür. Hatta fındık yemenin kilo kaybını teşvik edeceği bile gösterilmiştir.

Kuruyemişlerin birçok sağlık sorununda faydalı olduğu gösterilmiştir. Burada hipertansiyona olan etkisinden bahsedilecektir.

Kuruyemişler vücuda faydalı çok sayıda besini içerirler. Ayrıca iyi bir protein kaynağıdırlar. Amino asit dediğimiz proteinlerin ana maddelerinden birisi olan L-arginin kuruyemişlerde fazla vardır. Bu amino asit damar duvarındaki hücrelerden salgılanan nitrik oksit dediğimiz bir maddenin yapılmasını artırarak damarların genişlemesini sağlar ve tansiyonu düşürür. Yapılan uzun dönemli büyük çalışmalarla tüketilen kuruyemişin miktarına bağlı olarak hipertansiyon görülme riskinde %15 ila 30 arasında azalma yaptığı gösterilmiştir.

Kuruyemişler tuz içermeyen mineraller bakımından zengindir. Bu nedenle lezzetli olması için hafif tuzlu hazırlanan kuruyemişleri bile aşırıya kaçmama koşuluyla tansiyon hastaları yiyebilir.

Kuruyemişler kavrulduğunda bazı faydalı besinleri kaybederler. Bu durum göz önüne alınarak genellikle çiğ, soyulmamış kuruyemişleri tüketmek tavsiye edilmektedir. Yine de işlenmiş kuruyemişlerin de çok sayıda faydası olduğu unutulmamalıdır.

Sonuç olarak, kuruyemiş gibi bir gıdayı seçerek sağlık bakımından birden fazla risk faktörünü olumlu yönde etkileyebileceğimizi, sağlıklı yaşlanmayı destekleyebileceğimizi ve daha uzun yaşayabileceğimizi belirtmek istiyorum. Düzenli kuruyemiş tüketiminin, herhangi bir sağlıklı bitki içeren beslenme düzeninin vazgeçilmez bir bileşeni olduğu unutulmamalıdır.

 

Hipertansiyon Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 (312) 468 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara