Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 (312) 468 68 50 - 51

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) ve Kalp Yetmezliği

Hipertansiyon ve Kalp Yetmezliği

Hipertansiyon ve Kalp Yetmezliği Nedenleri Nelerdir?

Kalp vücutta bir pompa görevi yapar ve bir emme-basma tulumbası gibi çalışarak kanı tüm vücuda dağıtır. Kalbin bir dakikada 60-80 defa attığını varsayarsak, 24 saatte yaklaşık 100.000 defa atar. Yani kalp, 100.000 kez, kendi bölmelerine gelen kanı tüm vücuda dağıtır. Kaba bir hesapla bir günde yaklaşık 7500 litre kanı vücuda pompalar. Bu rakamlar, kalbimizin ne kadar ağır bir işçi olduğunu göstermektedir. Üstelik öyle bir işçi ki, dur durak bilmeden çalışır, istirahat etme gibi bir şansı yoktur.Hipertansiyon ve Kalp Yetmezliği Kalbin pompalama gücünün yani performansının azalmasına, kalp yetmezliği adı verilir.

Kalbin pompalama gücünün yani performansının azalmasına, kalp yetmezliği adı verilir. Kalp yetmezliğine neden olan birçok hastalık vardır. En önemli nedenlerin başında kalp damarlarında tıkanıklık oluşmasıyla hipertansiyon gelmektedir.

Yüksek tansiyon, hem kalbin önünde bir basınç oluşturarak ve hem de damar sertliğine neden olarak kalp yetmezliğine yol açar. Kalp damarlarındaki tıkanıklık sonucunda kalp kasına gelen oksijen miktarı azalır. Bu durum kalp kası hücrelerini zayıflatır. Kalp kasında kalınlaşma olduğu zaman kalbe gelen kan miktarı ihtiyaca yetmediği için, kalp kasları iyi oksijen alamaz ve kasılma fonksiyonu iyice zayıflar. Kalbin sol tarafına gelen kan, pompalanarak vücuda dağıtılamadığı zaman, geride yani akciğerlerde toplanır. Kalp yetmezliği olan hastalarda özellikle sırt üstü yatıldığı zaman nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürük gözlenebilir. Bu hastalar ancak yüksek yastıkta yattıkları zaman rahat ederler. Kalbin sağ tarafının pompalama gücü azalırsa, ayaklarda ödem, karında su toplanması, karaciğerde büyüme görülebilir. Kalp yetmezliği genellikle kombinedir, yani sağ ve sol kalp yetmezliği birlikte bulunur. Kalp yetmezliği olan hastalarda en çok rastlanan belirtiler, çabuk yorulma ve halsizliktir. Ayrıca ritim bozukluğu oranı bu hastalarda yüksektir. Yaşlı hipertansiyonlu hastalarda kalp yetmezliği, genç hipertansiyonlulara göre daha fazla görülür.

 

Kalp yetmezliğinin tanısı nasıl konulur?

Öncelikle hastanın şikâyetlerini öğrenmek gereklidir. Daha sonra muayene edilip, kalp yetmezliği bulguları aranmalıdır. Kesin tanısı, kalbin ultrasonografik incelenmesi, yani ekokardiyografi ile konulur.

 

Kalp yetmezliği tedavi edilebilir mi?

Evet edilebilir. Ancak öncelikle oluşmasına neden olan hastalıklarla mücadele edilerek, kalp yetmezliğinden korunulması gerekmektedir. Tüm mücadeleye karşın, kalp yetmezliği gelişmişse moral bozmamak gerekmektedir. Sevindirici olan bir noktadan burada bahsetmek istiyorum. Son zamanlarda geliştirilen ilaçlarla kalp yetmezliğinin tedavisinde çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir.

 

Hipertansiyon Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 (312) 468 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara