Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 (312) 468 68 50 - 51

Elektronik Tansiyon Cihazları Doğru Ölçer mi?

Elektronik Tansiyon Cihazları Doğru Ölçer mi

Elektronik Tansiyon Cihazları Doğru Ölçer mi?

Bu cihazların ölçüm tekniği 150 yıldır bilinmesine karşın, özellikle son 30 yılda çok popüler olmuşlardır. Elektronik teknolojisindeki gelişmelere paralel olarak çeşitlenmiş, doğru ölçüm yapabilme kapasiteleri yükselmiştir. Bu cihazların kulaklıkla ölçen tipleri de mevcut olmasına karşın, kullanım kolaylıkları nedeniyle otomatik olarak şişen ve inen elektronik cihazlar daha çok tercih edilmektedirler. Hem büyük, hem küçük tansiyonu ve nabzı ölçerler. Tansiyon aleti pazarında önemli bir paya ulaşmışlardır.

Elektronik Tansiyon Cihazlarının Avantajları Nelerdir?

  1. Öğrenilmesi çok kolaydır, okuma yazması olan bir kişi, yaklaşık beş dakika içerisinde kullanılmasını öğrenebilir,
  2. Ayarlanmaları gerekmez,
  3. Kan basıncını objektif olarak gösterirler, kişiye özgü faktörler bu cihazlarla ölçüm yapılırken ölçüm değerini etkilemez.

Elektronik Tansiyon Cihazlarının Dezavantajları Nelerdir?

  1. Elektronik kan basıncı ölçen cihazlar osilometrik denilen bir tekniklee ölçüm yaparlar. Bu teknikle yapılan ölçümlerde üretici firmanın algoritması, yani ölçüm programı çok önem taşımaktadır. Bir firmanın algoritması ne kadar iyiyse, ürettiği cihaz o kadar doğru ölçüm yapabilir. Her firmanın algoritması değişik olduğu için, bu cihazların cıvalı cihazlarla test edilip, klinik olarak onaylanması gerekmektedir. Son zamanlarda birçok merkez bu cihazları insan üzerinde test ederek yayınlamaktadır. Hangi cihazların tavsiye edildiği ise özel bir web sitesinde bildirilmektedir. İngilizce olarak yayınlanan bu sitede “Recommended Device” bölümüne girildiği zaman, tavsiye edilen cihaz markaları ve modelleri öğrenilebilir. Okuyucuların bu siteyi inceleyerek, hangi cihazların onaylandığını öğrenmelerini tavsiye etmekteyim. Web sitesinin ismi www.dableducational.com 'dur.
  2. Elektronik cihazlarla yapılan ölçüm tekniğinde ortalama kan basıncı değeri belirlenir. Büyük ve küçük tansiyon ise bu ortalamaya göre tahmin edilerek saptanır. Eğer hastanın iki tansiyonu arasındaki fark çok açılmışsa bu cihazlar hatalı ölçebilirler,
  3. Kol damarlarında aşırı kireçlenme olan hastalarda bu cihazlar hatalı ölçüm yapabilirler. Bu durum ileri yaşta görülür ve nadirdir.

Elektronik Tansiyon Cihazlarının Çeşitleri Nelerdir?

  1. Üst koldan kan basıncını ölçen otomatik cihazlar: Bu cihazlar daha çok tavsiye edilmektedirler.
  2. Bilekten ölçen otomatik cihazlar: Kolun sıvanmasına gerek olmaması, kullanımlarının pratik olması nedeniyle tansiyon aleti pazarında önemli bir yer kapmışlardır. Bu cihazların onaylanmış modellerinin kullanılmalarının hiçbir sakıncası yoktur. Bilekten ölçen cihazlarla ölçüm yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, cihazın kalp hizasında tutulmasıdır. Son zamanlarda kalp hizasını belirleyerek ölçüm yapabilen cihazlar geliştirilmiştir. Bu hizayı belirleyerek ölçüm yapan cihazların kullanılması daha çok tavsiye edilmektedir.
Üst kolu kalın olan şişman hastalarda bilekten ölçen cihazlarla ölçüm yapılması daha güvenilirdir.
  1. Parmaktan ölçen cihazlar: Kan damarları parmaklarda çok inceldiği için, parmaktan ölçen cihazlarda hatalı ölçüm oranı yüksektir ve tavsiye edilmemektedir. Bu cihazların kullanıldığı en önemli durum, ileri yaşlarda gözlenen, orta ve büyük damarlardaki aşırı kireçlenmeye bağlı olan yalancı yüksek tansiyon (pseudohipertension) durumudur. Parmak damarlarında kireçlenme olmadığı için, yalancı yüksek tansiyondan şüphe edilen hastalarda parmaktan ölçen cihazlar kullanılmalıdır,
  1. Genel yerlerde, alışveriş merkezlerinde kullanılan kan basıncı ölçen cihazlar: Bu cihazlarla yapılan ölçümlerde hata oranı yüksek olduğu için, tavsiye edilmemektedir.
Son zamanlarda hem kulaklıklı ve hem de elektronik yöntemle birlikte ölçen, hibrit cihazlar geliştirilmiştir. Ancak bu cihazların pratik kullanıma girmesi için üzerinde çok araştırma yapılması ve fiyatlarının ucuzlaması gerekmektedir.  

 

Yüksek Tansiyon Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 (312) 468 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara