Cinnah Caddesi, No: 9 /3, Çankaya, Ankara +90 (312) 468 68 50 - 51
 
Şeker Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeker Hastalığı (Diyabet) ve Kilo İlişkisi Nedir?

Dünyada neredeyse bir salgın halini alan şişmanlık ile şeker hastalığının yakın ilişkisi vardır. Sadece kilo vermekle kan şekerinin kontrol altına alınması mümkündür.

Hem şişmanlık ve hem de şeker hastalığı birlikte bulunursa dünyada ölüm nedenlerinin başında gelen kalp hastalığını riskini büyük ölçüde artırır. Şeker hastalığı tek başına bile vücutta birçok organ hasarıyla ilişkilidir. Maalesef çoğu kişide fazla bir belirti yapmadığı için üzerinde durulmamakta ve ihmal edilmektedir. Hâlbuki alınacak birkaç tedbirle önlenebilir, kontrol edilebilir veya şeker yüksekliği ortadan kaldırılabilir. Bütün bunları yapabilmenin en önemli yolu kilo vermektir.

Fazla kilo, kanda yüksek şekerle giden diyabetin ortaya çıkma ihtimalini artırabilir. Ayrıca kilo almak mevcut olan şeker hastalığının daha da kötüleşmesine neden olur.

Bu durum nasıl olur, şimdi onu anlatalım.

Kandaki şeker seviyesini kontrol etmek karnımızda bulunan pankreas organının işidir. Pankreas, kandaki şekeri uzaklaştıran bir hormon olan insülini üretir. İnsülin, enerji için kullanılmak üzere şekeri hücrelere, en çok da kas hücrelerine taşır ve içeri girmesini sağlar. Şekerin fazlası ise insülin yardımıyla karaciğerde depolanır. Şeker hastalarında ise hücreler insülinin içeri taşınmasına izin vermez, ayrıca istenilmeyen bir durumda karaciğerde şekerin depolanacağı alanların yağ ile dolmasıdır. Şişman kişilerde bu durum daha fazla görülür. Tabii bu takdirde karaciğere depolanmak için gelen şeker yer bulamaz ve kanda seviyesi yükselir. Kanda şeker yükselince pankreas uyarılır ve daha çok insülin üretmeye zorlanır. Yani şişmanların hücrelerinde oluşan insüline karşı direnci yıkmak için, pankreas daha çok insülin üretmeye çalışır. Kapasitesinin üzerinde çalışan her alet gibi, organlarımızda, konumuz özelinde pankreas da bir süre sonra yıpranmaya başlar. Harap olan pankreas daha az insülin üretir ve şeker hastalığı daha da kötüleşir.

Şimdi aklınıza şu soru gelecek: Her şişman kişide şeker hastalığı mutlaka gelişir mi? Cevabını hemen verelim: Kuşkusuz böyle bir şey söz konusu değildir. Ama şişman kişilerde şeker hastalığı gelişme ihtimali, normal kilolu kişilere göre altı kat daha fazladır. Bu oranı artıran faktörler arasında ailede şeker hastalığı öyküsü, beslenme alışkanlıkları, stres, hareketsiz yaşantı sayılabilir. Yapılan bazı çalışmalar şişman kişilerin bir kısmında pankreasın aşırı yüke bağlı olmadan daha fazla insülin üretebileceğini göstermiştir. İşte şişman kişilerde diyabet görülmemesinin nedeninin bu durum olduğu ileri sürülmektedir.

Tip 2 diyabeti olan kişiler ağırlıklarının %5-10’nu verseler, şeker hastalığı büyük ölçüde iyileşebilir. Bu bilgi akılda tutularak, şeker hastalığı saptanmış kişilerin kilo verme programlarına sıkı sıkıya uymalarının, kalp ve damar sağlığı açısından çok önemli olacağını vurgulamak istiyorum.

 

Diyabet (Şeker Hastalığı) Hakkında Daha Fazla Sık Sorulan Sorular

Telefon: +90 (312) 468 68 50 - 51

Cinnah Caddesi, No: 9 /3,
Çankaya, Ankara